Raportul de activitate al SPAOC

pentru anul 2021

I. Centrul de Cultură Urbană

1. Programe culturale online

Centrul de Cultură Urbană a continuat difuzarea programelor săptămânale și în anul 2021. Au fost concepute și promovate nu mai puțin de 42 de programe de evenimente culturale, difuzate săptămânal, conținând vernisaje filmate și redate în premieră, emisiuni de promovare a artei fotografice, concerte simfonice, recitaluri, spectacole de teatru, balet, folclor etc.. Acestea însumează 85 de materiale video puse la dispoziția internauților.

Dintre acestea amintim: Colluvio Chamber Music Academy recital de muzică clasică, Mozaikon – vernisaj, Portal către suflet, Drumul niciodată înstrăinat, Hispanica, Anthetis, Metamorfoze, etc. Toate materialele pot fi vizionate pe paginile de Facebook ale Centrului de Cultură Urbană și pe canalul de YouTube accesând link-ul www.youtube.com/channel/UCENzU_AU7m8OYaw1IRvNuLA/.

Centrul de Cultură Urbană (coordonat prin Biroul Managementul Evenimentelor) a găzduit și co-organizat și anul acesta evenimente culturale, proiecții de film, expoziții sau alte tipuri de evenimente. A continuat și anul acesta difuzarea programelor culturale online, difuzate pe canalele de socializare ale Serviciului public (Facebook, YouTube și platformele https://culturaurbana.ro și https://noapteamuzeelorclujnapoca.ro).

2 . Noaptea Europeană a Muzeelor la Cluj-Napoca

Muzeele și alte instituții de cultură clujene și-au deschis porțile pentru vizitatori într-o nouă ediție a Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca. Pe 12 iunie, Centrul de Cultură Urbană a organizat o ediție hibrid: 10 muzee deschise publicului cu un număr impresionant de 14.000 de vizitatori și 8 muzee cu program exclusiv online.

*Coordonatorul la nivel local al Nopții Muzeelor a fost și în acest an Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Participanți: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casino Centrul de Cultura Urbană, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Institutul Francez, Centrul de Interes, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Vivariul UBB Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj, Departamentul Foto Video UAD, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai, Muzeul Zoologic – UBB, Cluj-Napoca, Muzeul Alexandru Duma, Muzeul Memorial David Prodan UBB, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly.

3. Evenimente co-organizate la cele patru obiective culturale:

În anul 2021 Compartimentul Casa Municipală de Cultură a derulat prin Biroul Programe Culturale și pentru Tineret activități proprii, concepute pe baza nevoilor sau oportunităților identificate în comunitate și implementate de către angajați în baza Planului anual de activități, acestea au urmărit 5 domenii distincte: tineret, muzică, arte vizuale, epigramă și creativitate.

  • TINERET

Biroul Programe Culturale și pentru Tineret a conturat întregului plan de activități pe scopul central de a apropia segmentul tinerilor din Cluj-Napoca de activitățile și proiectele implementate sub egida acestui birou. În acest sens au fost realizate proiecte din domenii cheie pentru aceștia: educațional, informațional și cultural artistic, dintre care amintim:

  • Program online de consiliere în carieră

Consilierea în carieră reprezintă o necesitate majoră în rândul elevilor și studenților, un consilier școlar fiind afiliat la 2000 de elevi. În urma programului 56 de tineri au beneficiat de consiliere în vederea creșterii încrederii în sine, luarea celor mai bune decizii pentru carieră, piața muncii, redactarea corectă a unui CV, solicitând astfel la final mai multe programe de acest tip.

  • Tineri de la Cluj, proiect online care aduce în prim-plan munca tinerilor din comunitatea clujeană, acei tineri a căror activitate este promovată intens pe rețelele de socializare. Proiectul este în derulare, fiind disponibile spre vizionare 6 interviuri exclusiv online: Vlad Munteanu– autor de ficțiune, Iulia Iacob– autoare de poezie, multipremiată, Tudor Torge– tânăr chitarist multipremiat, Borodi Adina Cristina– fotbalistă, Oana Durcan– app developer și Camen Andonie– sportivă a secției de echitație a Clubului Sportiv Universitatea Cluj.
  • SpeakART este o inițiativă adresată tinerilor artiști liceeni cu vârstele cuprinse între 15-19 ani care, după o scurtă selecție, se implică în organizarea a 4 expoziții de artă vizuală compuse din lucrările lor pe următoarele secțiuni: pictură, grafică, fotografie și sculptură. Proiectul este o inițiativă unică pe plan local și atinge una dintre direcțiile strategice de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, facilitarea accesului tinerilor la servicii publice și infrastructura specifică domeniului artistic. Locul în care vor fi găzduite expozițiile artistice colective este Turnul Croitorilor Centrul de Cultură Urbană.
  • Informarea tinerilor – 116 postări pe paginile de socializare dedicate tinerilor, Programe pentru Tineret Cluj-Napoca și Cluj for Youth, cuprinzând inițiativele și proiectele organizate de către alte structuri de și pentru tineret din Cluj-Napoca.
  • MUZICĂ

În Lumea Muzicii – proiect cultural-artistic în scopul promovării patrimoniului cultural al orașului, sub forma a 5 recitaluri din repertoriul poeților, compozitorilor, muzicienilor care și-au pus amprenta de-a lungul timpului asupra acestuia.

  • ARTE VIZUALE
  • Expoziții de fotografie:

8 expoziții de fotografie organizate de Clubul de fotografie Lumex la Turnul Croitorilor care însumează peste 2500 vizitatori: Lumex la Vizualia (ianuarie), Între stații (ianuarie), Sărutul Soarelui (februarie), Lost & Found (martie), Synecdoche (aprilie), Frames of mind (aprilie), Cowboys form space (iulie), Friends of Mine (septembrie).

Pe lângă impactul măsurat în numărul de vizitatori se adaugă încă un număr de 4.700 de persoane care au vizionat vernisajele on-line.

  • 2 expoziții foto-documentare realizate în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Catedra de literatură maghiară din cadrul Universității Babeș-Bolyai: Portrete feminine de odinioară (martie), Portrete: Autori clasici ai literaturii maghiare (august). Aceste expoziții au fost vizionate de 2568 de persoane (conform centralizatorului de vizitatori ai Turnului Croitorilor) la care se adaugă un număr de zece apariții în presă, două broșuri documentare disponibile gratuit online pe platforma issu.com și două materiale video de prezentare a expoziției vizionate în prezent (pe facebook și youtube) de peste 000 de persoane.
  • Expoziții outdoor de poezie ilustrată: Gemini reprezintă o colaborare inițiată de Biroul Programe Culturale și pentru Tineret între tânăra autoare de poezii Iulia Iacob și doi ilustratori Diana Țepeș și Paul Al Jawabra. Expoziția prezintă o serie de 12 poezii inedite semnate de Iulia Iacob și ilustrate de cei doi tineri artiști menționați anterior, care au fost expuse pe strada Baba Novac în perioada 6 septembrie-11 octombrie, iar în perioada 23 octombrie-20 noiembrie a fost expusă spre vizitare în cadrul expoziției de artă contemporană Libertate totală la Galeria Reperaj- Oradea. Expoziția beneficiază și de o prezentare video online și de șapte apariții în presă.

 

  • EPIGRAMĂ – Desfășurarea concursului din cadrul Festivalului Național „Eterna Epigramă” la care au aplicat 68 de participanți la secțiunea epigramă iar la secțiunea carte 31 de participanți, rezultatele au fost consemnate în revista națională

 

CREATIVITATE : 10 de episoade în cadrul Proiect C- despre oameni, creativitate și oraș la care au participat reprezentanți ai sectoarelor cultural-creative din Cluj-Napoca.

II. Casa municipala de Cultura

În anul 2020 Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret a derulat activități proprii, concepute în baza nevoilor sau oportunităților identificate în comunitate și implementate în baza Planului anual de activități. În anul 2020, activitățile au urmărit cinci domenii distincte: tineret, muzică, fotografie, epigramă și tema creativității.

  1. Domeniul tineret
  • 5 training-uri pentru tineri, cu tematici diverse stabilite în colaborare cu Federația Tinerilor din Cluj – 126 beneficiari direcți. Înscrierile au avut loc prin funcționarul Antonia.
  • Crearea unei pagini de Facebook: Programe pentru Tineret Cluj-Napoca; pagină dedicată activităților pentru tineret organizate de către Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret. Pagina este întreținută cu informații utile cu și despre tineri.
  • Redactarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliul Consultativ de Tineret Cluj-Napoca. Regulamentul urmează să fie supus dezbaterii publice și aprobării în Consiliul Local.
  • Participarea cu informații din zona administrației locale la redactarea studiului Profilul tânărului clujean coordonat de către Federația Tinerilor din Cluj.
  1. Domeniul muzică
  • 2 concerte cu public ale Corului Voci Transilvane al Direcției Casa Municipală de Cultură – 400 spectatori
  • 5 recitaluri online în colaborare cu artiști locali din cadrul Operei Naționale Române Cluj-Napoca și ai Filarmonicii de Stat Transilvania – 5352 vizualizări

Pe lângă activitățile realizate, a fost sprijinită din punct de vedere organizatoric și logistic activitatea Coralei Voci Transilvane, a Direcției Casa Municipală de Cultură.

  1. Domeniul fotografie
  • 8 expoziții de fotografie la Turnul Croitorilor cu 2500 de vizitatori;
  • 3 training-uri online de fotografie cu 30 de beneficiari;
  • 4 expoziții online (o medie de 25 fotografii/expozițe x 100 vizulalizări/fotografie);
  • o expoziție colectivă transdisciplinară (pictură, ceramică, sculptură) aflată în implementare;
  • un proiect fotografic internațional: Clubul Foto Lumex în colaborare cu University Photo Cinema Banja Luka cu 270 de vizitatori;
  • 4 produse video cu selecții din expoziții;

Pe lângă activitățile realizate a fost sprijinită din punct de vedere organizatoric și logistic activitatea Clubului de Fotografie LUMEX al Direcției Casa Municipală de Cultură.

  1. Domeniul epigramă
  • o publicație cu titlul Sunt greu românii de pornit, cu selecții de epigrame (100 de bucăți);
  • un concurs național de epigramă cu 64 de participanți;
  • o campanie online de promovare a epigramei;

Pe lângă activitățile realizate, a fost sprijinită din punct de vedere organizatoric și logistic activitatea Clubului epigramiștilor clujeni, al Direcției Casa Municipală de Cultură

  1. Domeniul Creativitate
  • Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș – proiect editorial cu rol educativ;
  • 12 episoade realizate, din care 10 difuzate până în prezent;
  • un canal de Youtube, Proiect C, cu 2200 de vizualizări și 42 de abonați;

o pagină de Facebook, Proiect C, cu 680 de urmăritori;

Raportul de activitate al SPAOC

pentru anul 2020

I. Centrul de Cultură Urbană

Centrul de Cultură Urbană (coordonat de Serviciul Managementul Evenimentelor) a găzduit și co-organizat și anul acesta evenimente culturale, proiecții de film, expoziții sau alte tipuri de evenimente. O noutate față de anul trecut, sunt programele culturale online, difuzate pe canalele de socializare ale Serviciului public (Facebook, YouTube și platformele https://culturaurbana.ro și https://noapteamuzeelorclujnapoca.ro).

1. Programe culturale online

Încă de la începutul pandemiei și până la finalul anului 2020 au fost concepute și promovate nu mai puțin de 34 programe de evenimente culturale, difuzate săptămânal, conținând vernisaje filmate și redate în premieră, emisiuni de promovare a artei fotografice, concerte simfonice, recitaluri, spectacole de teatru, balet, folclor etc.. Acestea însumează 70 de materiale video puse la dispoziția internauților încă din luna aprilie.

Dintre acestea amintim regalul simfonic Romanian Chamber Orchestra la Cluj, care l-a avut ca dirijor pe maestrul Cristian Măcelaru și ca prim solist pe Alexandru Tomescu, spectacolele Festivalului Internațional de Chitară Clasică „Novum Generatio”, spectacolele de teatru de păpuși ale Asociației AnimaArt, Tango Cazino 2020, episoadele din cadrul proiectului Photocoolt, spectacolul de balet Armonie de vară ed. V, dar și vernisajele expozițiilor panotate la Casino și la Turnul Croitorilor: Labirint cotidian – Liana Corb & Mirela Ungureanu, Day Dream – Eva Dolha, Artă plastică Contemporană din România, Personalia by Eugen Moritz, Reclama postcomunistă, Un port prea îndepărtat – Marius Moșuțan, Interactive Arts by TiMAF, Identitate by Ioana Tănăsescu, (On)cool Art, ș.a.

2 . Noaptea Europeană a Muzeelor la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca s-a organizat Noaptea Muzeelor și în acest an, în condiții cu totul speciale. Opt instituții culturale, muzeale și universitare și-au dat concursul pentru a organiza această ediție în mediul online. Au fost concepute materiale video care documentează expozițiile artistice de la cele 17 spații expoziționale înscrise în program. Acestea au fost disponibile începând cu seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, pe platforma digitală www.noapteamuzeelorclujnapoca.ro, fiind, totodată, difuzate în regim „premieră” pe pagina de Facebook Noaptea Muzeelor Cluj Napoca. Clujenii și nu numai au avut astfel parte de un festin cultural, (re)descoperind oferta culturală și artistică a orașului. Pagina de Facebook Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca a înregistrat peste 30.000 de accesări în doar două zile. Clipurile video au adunat 13856 de vizualizări pe Facebook și 1249 pe Youtube, totalizând peste 15.000 de vizualizări, în doar 36 de ore de la publicarea acestora. Materialele vor rămâne în continuare accesibile pentru cei care care le vor descoperi târziu, atât pe site-ul www.noapteamuzeelorclujnapoca.ro, cât și pe canalul de Youtube https://www.youtube.com/playlist… .

*Coordonatorul la nivel local al Nopții Muzeelor a fost și în acest an Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Participanți: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, Casino Centrul de Cultura Urbană, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Vivariul UBB Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj, Departamentul Foto Video UAD, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai, Muzeul Zoologic – UBB, Cluj-Napoca, Muzeul Alexandru Duma, Muzeul Memorial David Prodan UBB, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly.

3. Evenimente co-organizate la cele patru obiective culturale:

În puținele luni din an în care situația pandemică a permis organizarea de manifestații culturale, locațiile Centrului de Cultură Urbană au găzduit un număr de 202 evenimente, 56 de expoziții și 370 de proiecții de film, după cum urmează:

Casino:

La Centrul de Cultură Urbană Casino s-au desfășurat aproximativ 70 de evenimente, dintre care amintim: Romanian Chamber Orchestra la Cluj, Atipic Beauty, Tango Cazino 2020, Zilele Culturale ale filmului din Republica Kazahstan, Evolve Fashion Show, Ziua Europeană a Limbilor 2020 la Cluj-Napoca, 33+3. Poemele copilăriei – lansare de carte Hanna Bota, Festivalul concurs Jocul Fecioresc din Transilvania editia XXXV – spectacol folcloric, Open day – European Pact of Integration – EU funded project, Flashmob caritabil pentru persoanele bolnave de cancer, Gala premiilor presei clujene, etc.

            Expozițiile care au înfrumusețat interiorul clădirii au fost în număr de 21.

Turnul Croitorilor:

În anul 2020 au avut loc 56 de expoziții, 63 de evenimente, iar numărul vizitatorilor a fost de 8.834. Cele mai relevante evenimente au fost:

  1. Zilele Culturale Maghiare desfășurate pe 3 zile, au organizat la locație 2 expoziții și un concert, iar numărul vizitatorilor a fost de 467.
  2. Noaptea Muzeelor – 14 noiembrie (expoziție foto-documentară și de carte, în care vizitatorii au avut posibilitatea preluării a sute de cărți gratuite. În mediul online a fost derulat un program extins pe tot parcursul zilei, iar on-site, au putut fi urmărite materiale video în cadrul unor proiecții maraton).

Un proiect deosebit este cel în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” – „Turnul Croitorilor – Turn al Cunoașterii”. Acesta constă într-o o serie de conferințe academice, precum și o expoziție foto-documentară („Orașul și Academia. Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitană, prima instituție de învățământ superior din România; De la întemeierea din 1581, la re-inaugurarea din 1698”).

Cinema Dacia:

Cinematograful Dacia a găzduit proiecții de film zilnice, începând cu ora 16:30, ora 18.30, și ora 11.00 și ora 13:00 pentru zilele de week-end. Pe parcursul anului 2020, au avut loc proiecții la care au asistat un număr de aprox. 1.402 de persoane.

La Cinema Dacia, în paralel cu proiecțiile de film, s-au desfășurat alte 31 evenimente dintre care enumerăm: concerte, teatru, dans, spectacole organizate de grădinițe și școli, conferințe tematice, ateliere și concursuri, expoziții de fotografie și pictură. La toate aceste evenimente culturale au participat peste 1.100 de persoane.

Cifre: 188 proiecții organizate de Cinema Dacia, din care aproximativ 49 de proiecții în weekend, cu o medie de aproximativ 18 de spectatori/weekend; Total asistență la proiecții: aproximativ 1402 de persoane; 31 de evenimente cu un total aprox. de 1.100 spectatori, cu o medie de 35 persoane/eveniment. Din totalul de evenimente, 19 au fost spectacole de teatru, dintre care 8 spectacole de teatru de păpuși.

 Cinema Mărăști:

Cinematograful Mărăști este primul cinematograf gratuit din țară și a găzduit proiecții de film zilnice, începând cu ora 16.30 si 18.30 – de luni până vineri, iar în week-end, de la 11.00 și 13.00. Anul acesta, la proiecțiile de film, au asistat un număr de aproximativ 2661 de persoane.

La Cinema Mărăști, în paralel cu proiecțiile de film, s-au desfășurat numeroase alte activități, evenimente culturale printre care enumerăm: festivaluri de muzică ușoară, teatru, teatru de păpuși, dans, expoziții de pictură și fotografie, manifestări privind sprijinul persoanelor cu dizabilități, al organizațiilor de pensionari, cursuri de formare si instruire profesională etc.. La toate aceste evenimente au participat peste 2260 de persoane.

În contextul actual, în incinta cinematografului, au avut loc cursuri de formare profesională în colaborare cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, cât și  cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Cifre: 182 de proiecții de film: 91 filme de desene și 91 filme artistice; 38 evenimente culturale (de altă natură decât proiecțiile de film) – nr. participanți: aprox. 2260. Totalul publicului participant este de aproximativ 4921 persoane, din care 2661 la proiecțiile de film.

Dintre cele mai importante evenimente, amintim: Teatru de păpuși AnimaArt, Premiera filmului românesc „Cardinalul’’, „Negură Tristă, cețuri vesele” – expoziție de pictură – Mirela Ungureanu, Festivalul „Flori de speranță” – spectacol difuzat online, Muguri de folclor – Spectacol online (Clubul vedetelor) și Trio Transilvan – Spectacol folcloric muzică instrumentală (online).

II. Casa municipala de Cultura

În anul 2020 Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret a derulat activități proprii, concepute în baza nevoilor sau oportunităților identificate în comunitate și implementate în baza Planului anual de activități. În anul 2020, activitățile au urmărit cinci domenii distincte: tineret, muzică, fotografie, epigramă și tema creativității.

  1. Domeniul tineret
  • 5 training-uri pentru tineri, cu tematici diverse stabilite în colaborare cu Federația Tinerilor din Cluj – 126 beneficiari direcți. Înscrierile au avut loc prin funcționarul Antonia.
  • Crearea unei pagini de Facebook: Programe pentru Tineret Cluj-Napoca; pagină dedicată activităților pentru tineret organizate de către Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret. Pagina este întreținută cu informații utile cu și despre tineri.
  • Redactarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliul Consultativ de Tineret Cluj-Napoca. Regulamentul urmează să fie supus dezbaterii publice și aprobării în Consiliul Local.
  • Participarea cu informații din zona administrației locale la redactarea studiului Profilul tânărului clujean coordonat de către Federația Tinerilor din Cluj.
  1. Domeniul muzică
  • 2 concerte cu public ale Corului Voci Transilvane al Direcției Casa Municipală de Cultură – 400 spectatori
  • 5 recitaluri online în colaborare cu artiști locali din cadrul Operei Naționale Române Cluj-Napoca și ai Filarmonicii de Stat Transilvania – 5352 vizualizări

Pe lângă activitățile realizate, a fost sprijinită din punct de vedere organizatoric și logistic activitatea Coralei Voci Transilvane, a Direcției Casa Municipală de Cultură.

  1. Domeniul fotografie
  • 8 expoziții de fotografie la Turnul Croitorilor cu 2500 de vizitatori;
  • 3 training-uri online de fotografie cu 30 de beneficiari;
  • 4 expoziții online (o medie de 25 fotografii/expozițe x 100 vizulalizări/fotografie);
  • o expoziție colectivă transdisciplinară (pictură, ceramică, sculptură) aflată în implementare;
  • un proiect fotografic internațional: Clubul Foto Lumex în colaborare cu University Photo Cinema Banja Luka cu 270 de vizitatori;
  • 4 produse video cu selecții din expoziții;

Pe lângă activitățile realizate a fost sprijinită din punct de vedere organizatoric și logistic activitatea Clubului de Fotografie LUMEX al Direcției Casa Municipală de Cultură.

  1. Domeniul epigramă
  • o publicație cu titlul Sunt greu românii de pornit, cu selecții de epigrame (100 de bucăți);
  • un concurs național de epigramă cu 64 de participanți;
  • o campanie online de promovare a epigramei;

Pe lângă activitățile realizate, a fost sprijinită din punct de vedere organizatoric și logistic activitatea Clubului epigramiștilor clujeni, al Direcției Casa Municipală de Cultură

  1. Domeniul Creativitate
  • Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș – proiect editorial cu rol educativ;
  • 12 episoade realizate, din care 10 difuzate până în prezent;
  • un canal de Youtube, Proiect C, cu 2200 de vizualizări și 42 de abonați;

o pagină de Facebook, Proiect C, cu 680 de urmăritori;

Raport de activitate 2019

Evenimente găzduite

Casino
Centrul de Cultură Urbană Casino

a găzduit un număr de 246 de evenimente, din care au fost expoziții de fotografie, pictură și obiecte din ceramică, conferințe, simpozioane, dezbateri publice, lansări de carte, concerte, recitaluri, spectacole de teatru și operă, precum și 12 festivaluri. Dintre cele mai importante amintim: Festivalul de chitară clasică Novum Generatio, Salonul internațional de carte Bookfest, Central Park Wine Festival, Untold, Tango Cazino, Jazz in the Park, World Experience Festival, Caolin – Festivalul internațional de ceramică, Cluj Shorts, Expoziția de bonsai, Klausenburg Retro Racing, Cluj Symphony Experience, Zilele Culturale ale Republicii Kazahstan, Ziua Astronomiei, Colind Regal, ș.a.

Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană

a găzduit 233 de evenimente, din care 88 de expoziții, 17 concerte, 110 conferințe, prezentări și simpozioane, 9 festivaluri și evenimente de mare amploare și 51 de evenimente organizate în parteneriat cu Centrul de Cultură Urbană. În anul 2019, evenimentele de referință au fost: Noaptea Muzeelor, Zilele Culturale Maghiare, Zilele Clujului, Festivalul Internațional de Ceramică Caolin, Festivalul Cafelei și Campionatul Național de Barista, Biblioteca vie, Expoziția Instrumente de tortură, Expoziția Statui ale Clujului atinse de nea, Zilele Culturii Portugheze, Salonul de Iarnă al Medicilor, Simpozionul Internațional 100 de ani de slavistică la Cluj.

Toate aceste evenimente și expoziții s-au bucurat de un număr de aproximativ 29607 vizitatori.

Cinema Dacia

a găzduit proiecții zilnice de film, începând cu orele 16:30 și 18:30, de luni până vineri, iar  în weekend la orele 11:00, 13:00 sau 14:00. Pe parcursul anului 2019, au avut loc proiecții la care au asistat un număr de aprox. 10.300 de persoane.
La Cinema Dacia, în paralel cu proiecțiile de film, s-au desfășurat alte 190 de manifestații precum concerte, teatru, dans, spectacole organizate de grădinițe și școli, conferințe tematice, ateliere și concursuri, expoziții de fotografie și pictură. La toate aceste evenimente culturale au participat peste 20.000 de persoane.

Total proiecții de film – 457

390 de proiecții

30 de proiecții în cadrul TIFF;

37 de proiecții în parteneriat cu, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Polonez, Facultatea de Teatru si Televiziune, Centrul de Turcologie, Anime Culture Club.

Topul asistenței la proiecții

Cold War (Centrul Cultural Polonez) – 205 de spectatori/proiecție

25km/h (TIFF)- 178 de spectatori/proiecție

Touch me not – 150 de spectatori/proiecție

Evenimente de altă natură

190 de evenimente cu un total aprox. de 20.000 de spectatori, cu o medie de 105 persoane/eveniment.
Din totalul de evenimente, 65 au fost spectacole de teatru, dintre care 57 spectacole de teatru de păpuși.
Top evenimente: Muzeul Iluziilor – 2000 de spectatori, Planetariu mobil – 800 de spectatori, Micul Prinț – 400 de spectatori.
Total evenimente: 647.

Cinema Mărăști

Cinematograful Mărăști a găzduit 440 de proiecții de film zilnic, începând cu ora 16.30 și 18.30, iar în perioada vacanțelor școlare, proiecțiile au avut loc începând cu ora 11.00 si 16.30, atât matinee de weekend, cât și proiecții all night.

Pe parcursul anului 2019 la proiecțiile de film au asistat un număr de 9000 de persoane.
La Cinema Mărăști, în paralel cu proiecțiile de film, s-au desfășurat alte activități, respectiv 129 evenimente culturale (de altă natură decât proiecțiile de film) printre care enumerăm: festivaluri folclorice, de muzică ușoară, teatru, teatru de păpuși, expoziţii de pictură și de fotografie, spectacole organizate de grădinițe și școli generale, conferințe cu tematică socială, și altele.

La toate aceste evenimente culturale (altele decât proiecțiile de film) au participat aproximativ 17.400 de persoane.
Total evenimente: 569.
Total public: aproximativ 26.400 de persoane.

Dintre cele mai importante evenimente, amintim: proiecțiile de film în colaborare cu institutele culturale din oraș (francez, rus, german) și Centrul de Turcologie, Festivalul dedicat persoanelor cu Sindrom Down „Flori de mai, flori de speranţă”, Festivalul de film românescTIFF, teatru de păpuși cu AnimaArt, Magic Puppet sau Golden Party, „Folk in cartiere”, lansarea filmului etnografic Satul de cânepă, concert Pierre Donore în cadrul Sezonului Romania-Franța, Maratonul publicității etc.

Evenimente organizate sub egida Casei Municipale de Cultură

În anul 2019 Direcția Casa Municipală de Cultură a organizat, în regim propriu, un total de 104 evenimente, din care: 32 de expoziții, 42 de proiecții de film, 26 de concerte, serate muzicale și masterclass-uri, 4 conferințe și simpozioane. Dintre cele mai importante, amintim proiecțiile Serile Filmului Rus, (Pescărușul, în regia lui Iuli Kalasik; Fata fără zestre, în regia lui Eldar Ryazanov), Zilele Filmului Românesc de Comedie (Nea Mărin Miliardar, în regia Sergiu Nicolaescu; Titanic Vals, în regia Paul Călinescu), Zilele Filmului de Dragoste (Moscova nu crede în lacrimi, regizor Vladimir Mensov, Umbrelele din Cherbourg regizor Henri Colpi, Casablanca, regizor Michael Curtis) și Festivalul Național Eterna Epigramă, Noaptea Muzeelor 2019.

În paralel cu aceste evenimente organizate sub egida Casei Municipale de Cultură, și-au desfășurat activitatea Cenaclul Epigramiștilor Clujeni, Clubul de Fotografie Lumex, Corala Voci Transilvane și au fost editate două publicații – Culegeri de epigrame.

Număr de spectatori: aproximativ 27.800

Peste 50.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca 2019

Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția din 2019, a fost un eveniment coordonat la nivel local de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Cultură Urbană, Cluj-Napoca și în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. La nivelul țării, proiectul a fost gestionat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Noaptea Muzeelor din acest an a fost despre clujeni, despre tineri și studenți, dar și despre turiștii care ne-au trecut pragul. A fost o noapte albă a culturii, a diversității și a unității. Atât muzeele, universitățile și centrele culturale urbane care s-au mobilizat, cât și publicul clujean cunoscător de artă și cultură, au contribuit la un număr record de vizitatori. Peste 50.000 de participanți la Noaptea Muzeelor, 2019, de la Cluj-Napoca, au fost consemnați în statisticile oferite de reprezentanții muzeelor.

Cu această ocazie s-au prezentat expoziții permanente și temporare, cât și momente artistice speciale.

34 de evenimente organizate și co-organizate cu ocazia Zilelor Clujului 2019

Centrul de Cultură Urbană le-a pregătit clujenilor o gamă diversă de evenimente culturale pentru Zilele Clujului, 2019. Mergând de la expoziția de motociclete retro, la spectacole de teatru și tango, proiecții de filme premiate la festivaluri internaționale, până la interesante dezbateri multitematice; evenimente pentru copii, adulți și seniori etc.

Consemnăm: Tango argentinian și concert live, Expoziția MotoRetro Cluj 2019, Touch me not – politicile corpului, Miss Măriuța, Mickey bucătarul by Golden Party, Geamăna, satul din adâncuri (expoziție de fotografie by Cristian Lipovan), Hell (of an) evening by ClujShorts, Thysbe și Pyram – teatru cu Allegria, Clujul interbelic – proiecție de imagini din Clujul interbelic, Povești despre Cluj – cu Asociația Vechiul Cluj ș.a.

Câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin, la Cinema Dacia, de Zilele Clujului

Premiat la Berlinală, TOUCH ME NOT a ajuns la Cluj în cinstea sărbătorii orașului. Proiecțiile de gală au fost completate cu dezbateri privind politicile corpului, în prezența protagoniștilor filmului și a regizoarei Adina Pintilie. (Eveniment organizat de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Cultură Urbană și în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai).

Comments are closed.