Turnul Pompierilor

Prezentare generală

Turnul Pompierilor- “Turnul celor 3 vârste

Vârsta medievală:

Obiectivul a fost parte a celei de a doua incinte medievale de apărare a Clujului, fiind unul din cele aproape 20 de turnuri și bastioane care formau ansamblul fortificat. Turnul a fost ridicat în secolul al XV-lea, fără a avea o dată concretă a edificării, fiind cunoscut sub denumirile de Turnul Țesătorilor sau Turnul de poartă din ulița Săpunului. Turnul medieval străjuia intrarea pietonală fortificată de pe latura nordică a zidului. În secolul al XVI-lea, turnul a fost înălțat pentru a permite amplasarea de tunuri.

Vârsta modernă: 

După construirea cazărmii austriece de pe Cetățuie, la începutul secolului al XVIII-lea, incinta medievală de apărare și-a pierdut orice importanță. Chiar dacă majoritatea turnurilor și bastioanelor au fost demolate în secolele XVIII și XIX, Turnului Țesătorilor i s-a atribuit un nou rol: cel de punct de observație al incendiilor din oraș. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al XIX-lea, mai precis în 1873, când Sfatul Orașului a decis transformarea edificiului în turn al pompierilor. Pe cale de consecință, în anii 1880 turnul a fost consolidat și supraînălțat cu două etaje și o terasă superioară deschisă. 

 Vârsta contemporană:

Urmare a concursului de soluții inițiat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România – filiala Cluj, proiectul câștigător a vizat restaurarea celor două vârste patrimoniale ale turnului (medievală și de sec. XIX) și propunerea unei a treia vârste contemporane. Procesul de reabilitare a vizat introducerea edificiului în circuitul cultural și turistic al orașului, turnul fiind accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități. Acesta a devenit cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Cazinoul din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret, cinematografele Dacia și Mărăști.

Istoric

Edificiul face parte din ansamblul celei de-a doua incinte fortificate medievale a oraşului, construcția lui fiind începută cel mai probabil în ultimele decenii ale secolului al XV-lea și începutul secolului următor. Structura, aflată sub conducerea breslei țesătorilor, a marcat unul dintre punctele de acces pietonal în oraș, purtând inițial denumirea de “Poarta Mică din ulița Săpunului”.

Turnul Pompierilor împreună cu o porțiune de zid este unul din puținele fragmente din a doua incintă medievală de apărare a Clujului care se mai păstrează și astăzi.

În anul 1574, turnul a suferit unele intervenţii, probabil în acest an fiind supraînălţat pentru a fi adaptat artileriei. Frecvența cu care incendiile apăreau în zonă, a impus ca în anul 1585 turnul să primească o utilitate nouă, aceea de edificiu de observație împotriva incendiilor. În următorii 430 de ani, structura a servit ca turn de pază împotriva incendiilor, funcție care a salvat-o în mod repetat de la demolare.

În istoria Turnului ţesătorilor un rol important a jucat funcţia sa de turn de veghe contra incendiilor, această funcţie fiind întărită şi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După demolarea turnurilor de poartă a oraşului, la începutul anilor 1870 a fost formulată şi posibilitatea de a demola şi acest turn al incintei fortificate, însă la iniţiativa inginerului oraşului János Tompa, sfatul orăşenesc a votat în 19 martie 1873, ca acest turn să fie transformat în turn al pompierilor.

După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit pentru scurt timp Muzeul Pompierilor.

Din 1957 turnul figurează pe Lista Monumentelor Istorice.

În urma unui concurs de soluții pentru revitalizarea Turnului Pompierilor, lansat în anul 2016, câștigător a fost ales proiectul Turnul celor trei vârste, evidențiind evoluția turnului de-a lungul timpului.

Clădirea are structuri din trei perioade, medievală, modernă și contemporană și este în prezent un centru de cultură urbană, fiind inaugurat la 21 martie 2023. Turnul înalt de 35 m dispune de lift, astfel că accesul pe terasa cu panoramă de 360 grade se face extrem de facil.

Program

Turnul Pompierilor poate fi vizitat zilnic, inclusiv în week-end-uri, programul de vizitare fiind

Luni – Duminică

10.00 – 20.00 

Joi

10.00 – 22.00

Scara interioară dispune de un spațiu expozițional care găzduiește diverse evenimente și mici expoziții, de artă. Artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale au oportunitatea de a propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice.

Comments are closed.